Gast in Beth-El Rondom het huis van God ontmoeten we elkaar
Jezus zegt: Ik ben het brood des levens

Brood dat eeuwig leven geeft

Er zijn miljoenen mensen die elke dag brood eten. De kans is groot dat jij vandaag één of meerdere keren brood hebt gegeten. Als de Heere Jezus de uitspraak doet: “Ik ben het Brood des Levens”, vergelijkt Hij Zichzelf met brood. In dit artikel gaat het over de betekenis daarvan.

Je leest dit artikel in 2 minuten. Heb je behoefte aan meer diepgang of heb je meer tijd lees dan de uitgebreide versie: Jezus zegt: “Ik ben het Brood des levens” (6 minuten).

Brood houdt leven in, maar is tijdelijk

Je moet brood eten om in leven te blijven. Brood verzadigt en stilt de honger. Maar elke dag sterven mensen die wel brood gegeten hebben. Brood redt je niet van de dood.
Iedereen weet dat er een einde aan dit leven komt. Toch is dat onnatuurlijk. De dood was er bij de schepping niet. De dood is gekomen door de zondeval, de opstand tegen de eeuwige God.

Brood dat eeuwig leven geeft!

In tegenstelling tot het brood van de bakker is er ook ander Brood, levend Brood. Brood dat wel eeuwig leven geeft. Daarom heet het ook levend Brood. Jezus zegt: “Ik ben het Brood des levens” (Johannes 6:48). De Heere Jezus is geen brood om je lichaam te voeden Maar Hij is Brood voor de ziel.

Waarom vergelijkt Jezus Zichzelf met Brood?

Brood heb je nodig om in leven te blijven. Zo is Jezus ook een eerste levensbehoefte. Iedereen zonder Hem zal eeuwig sterven.

Honger naar gerechtigheid

In ieder mensenhart leeft een soort hongergevoel. Het is honger naar gerechtigheid, het is honger naar vrede met God. Tijdelijke pleziertjes kunnen die honger niet stillen. Zonder God blijft de knagende honger naar geluk bestaan. Alleen Jezus Christus verzadigt met vrede en geluk. Zoals het eten van gewoon brood je maag vult, zo verzadigt Jezus het verlangen van je hart.

God geeft het Brood uit de hemel

Jezus zegt: “Mijn Vader geeft u het ware Brood uit de hemel” (vers 32). Dit Brood komt van God. Het daalde uit de hemel neer (vers 33). God geeft geen stenen in plaats van brood te eten. God geeft het Allerbeste. Hij geeft het Liefste, Zijn Kind. Jezus geeft vervolgens ook Zichzelf. Aan het kruis op Golgotha.

Eten staat symbool voor geloven

In Jezus Christus geloven, is Hem vertrouwen. Instemmen dat je dit Brood nodig hebt. Vertrouwen dat Hij waarmaakt wat Hij belooft: Eeuwig leven voor ieder die in Hem gelooft. Door het offer van Zijn leven.

Wanneer je alleen het brood van de bakker eet, kan je dat heel je leven blijven eten. Toch zal het je niet voor altijd in leven houden. Het Brood echter dat “Jezus Christus” heet, zorgt er voor dat je eeuwig leven hebt, en dat je de dood niet zult zien (Johannes 8:51). Voor eens en voor altijd.

Verzadiging geeft vreugde

Het geloof in de Heere Jezus zorgt dat voor een eeuwige verzadiging en vreugde. Een diepe blijdschap zal dan het hart vervullen. Dat is een blijdschap die dieper is dan al het geluk van deze aarde. Het is een blijvende verzadiging.

Lees ook: Jezus zegt: “Ik ben het Licht der wereld”

Bijbelcursus volgen?